Wednesday, September 15, 2010

oh lemang~


masih dalam mood raya kan?
:)

balik kg hari tu
berjaya tengok step paling awal
sampai yg paling akhir

huahhh! bangga ni
sebab biasanya tak sempat
dek keterlajakan tidur
opsssss~


the process
not that complicated
tapi memerlukan kesabaran yg tinggi!



ok, mula dgn buluh lemang

sesi membasuh
gila miang k buluh2 ni!~
erkkk, tau kan miang tu apa
kan kan kan?

gulung daun pisang

masukkan

siap!
part buluh jela
:)



ok
ni part tempat bakar plak
dalam erti kata lain
part kerja org lelaki!
heeee


owh, letak zink
supaya tak terbakar nanti
bak kata si tukang buat

p/s: dia yg suruh ambil gambar ni ok. bakal bapa yg cameraholic!

api!

ok
settle part yg ini juga
:)



part yg paling complicated
yg membuatkan aku rasa macam baik beli je!
huhhhh~

tampi beras!

ok part ni
terus terang
kalau aku buat
kena tambah la beras lagi
hahahaha :)

then nak basuh
tapi letak sikit garam kasar
sebab?
supaya beras pulut ni tahan lama
lemang pun nanti tak cepat basi

petua org lama :)

sesi membasuh

sesi merendam

& sesi mengtos!
**betul ke eja tu???

dlm masa yg sama
masak santan

owh btw
menurut kata pakar
masak dulu santan ni sebab kebetulan
beras pulut kali ni dah lembut
kebiasaannya kami rendam terus beras dgn santan
:)

sesi memasukkan beras dalam santan

& terus ke buluh lemang
:)



api pun dah hidup
lemang pun dah siap



tadaaaaa~


& dgn ini
selesai lah 10 kg beras pulut
bersamaan 37 batang lemang
untuk sesi raya kali ini
:P


saya tahu ramai yg dah tahu step2 ni
saja nak menggedik
boleh?
:P
ini je yg ada di kg saya
kg anda?
:)




selamat hari raya
(^_*)



p/s: credit to my grandma



::more in future::

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...